![]() ![]() |
6.06.2007, 20:59
|
|
![]() Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 5.06 07 Skąd: ŁÓDŹ Nr użytkownika: 6 |
Witam ! Mam na działce pigwę, już dość dużo się rozrosła, czy mogę ją przyciąć i kiedy?
Znajoma chciała żebym jej dała część wiem że teraz nie mogę podzielić, ale kiedy będzie właściwsza pora na wiosnę czy jesienią? Tej wiosny bardzo ładnie kwitła. (szkoda że nie można wstawić zdjęcia Pozdrawiam -------------------- www.aksolotl.com.pl
|
|
|
|
7.06.2007, 13:15
|
|
|
Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Administratorzy Postów: 16 Dołączył: 20.05 07 Nr użytkownika: 2 |
Katarzyna - można już dodawać zdjęcia - tak więc jeżeli chcesz możesz to zrobić.
|
|
|
|
7.06.2007, 19:05
|
|
![]() Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 5.06 07 Skąd: ŁÓDŹ Nr użytkownika: 6 |
Tak wyglądała pigwa wiosną.
Załączony plik
-------------------- www.aksolotl.com.pl
|
|
|
|
26.06.2007, 09:41
|
|
|
Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 12 Dołączył: 5.06 07 Skąd: Podkarpacie Nr użytkownika: 5 |
http://www.jagra.pl/Pigwa/pigwa.htm
Tu jest troszkę informacji ciekawych o pigwie. Tamtego roku dostałam pigwę od mojego taty, zrobiłam na zimę sok do herbaty i dżem. Nie miałam pojęcia że taka jest dobra jeszcze muszę spróbować zrobić nalewkę. A ty Kasiu robisz jakieś przetwory czy tylko trzymasz do ozdoby, bo na wiosnę to pięknie kwitnie ja już sobie zamówiłam u mojego taty naszczepkę muszę ją mieć w ogrodzie.Pozdrawiam. |
|
|
|
26.06.2007, 18:39
|
|
Dzięki Iwonko za miłe słowa
Wcześniej robiłam tylko sok do herbaty i nalewkę, w tym roku może zrobię jakiś dżem ?? Pozdrawiam -------------------- www.aksolotl.com.pl
|
|
|
|
27.06.2007, 19:04
|
|
|
Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 14 Dołączył: 20.05 07 Nr użytkownika: 3 |
Witam
Jak zauważyłaś Katarzyno pigwa bardzo szybko rośnie. Dla lepszego rozwoju należy ją przycinać, co roku, jesienią po zebraniu owoców. Wtedy pędy robią się grubsze i mocniejsze. Pigwę przycinając można formować, prowadzić jako drzewko lub jako krzew. Pozdrawiam. |
|
|
|
29.06.2007, 23:19
|
|
Dziękuję za podpowiedź, właśnie się zastanawiałam czy jak ją przytnę nie zaszkodzę jej , bo przeciez nie wszystko sie przycina.
Jesienią zrobię z nią porządek, podział i podstrzyżyny na wiosnę będzie jak nowa. -------------------- www.aksolotl.com.pl
|
|
|
|
21.03.2009, 21:28
|
|
![]() Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 21.03 09 Nr użytkownika: 292 |
Dziękuję za podpowiedź, właśnie się zastanawiałam czy jak ją przytnę nie zaszkodzę jej , bo przeciez nie wszystko sie przycina. Jesienią zrobię z nią porządek, podział i podstrzyżyny na wiosnę będzie jak nowa. dostałam krzaczek parę lat temu , obok niego wyrosły dwa odrosty ,które przesadziłam więc mam trzy krzaczki , tylko nie wiedziałam że można je formować .. starszy jest rozległy więc go zmniejsze a z tych dwóch postaram zrobić drzewka ,może mi się uda .. z owoców robię sok do herbaty , zastępuje cytryne .. |
|
|
|
7.06.2009, 17:04
|
|
|
Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 7.06 09 Nr użytkownika: 349 |
Drodzy forumowicze,
sądząc z obrazków krzew o którym mówicie nie jest to w żadnym wypadku pigwa - Cydonia oblonga http://pl.wikipedia.org/wiki/Pigwa_pospolita, ale pigwowiec japoński Chaenomeles japonica http://pl.wikipedia.org/wiki/Pigwowiec_japo%C5%84ski Pozdrawiam |
|
|
|
2.08.2010, 09:31
|
|
|
Początkujący forumowicz ![]() Grupa: Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 2.08 10 Nr użytkownika: 502 |
Jakie polecacie środki do oprysku pigwy? Część liści u mnie pokryla sie brazowymi plamami i nie wiem czy to wina szkodnikow, grzyba czy jakiejs choroby? spotkal sie ktos z czyms takim u pigwy?
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.09.2010, 20:38 |